saklama-kosullari

 
 
Peynir Saklama Koşulları
 
Tüm peynir çeÅŸitleri, +4 derecede ve ışıksız ortamda (buzdolabı, sebzelik gözü)  muhafaza edilmelidir.
Peynir eÄŸer hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında ve kendi suyu içerisinde saklanmalıdır. 
 
Vakumlu ambalajdaki peynirin ambalajı açılmadıkça 1 sene ömrü vardır. Ambalajı açıldıktan sonra ise uygun bir saklama kabında, hava ile teması kesilerek korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybeder, kurumaya baÅŸlar ve lezzeti azalır. DoÄŸruluk, mutfaklarda kullanılan streç  filmlerin peynir saklamada kullanılmasını önermemektedir. Zira bu streç filmler peynirin tadının deÄŸiÅŸtirerek lezzetini yitirmesine yol açmaktadır.
 
 Beyaz peynir;  ambalajı açıldıktan sonra, peynirin her tarafı suyun içinde kalacak ÅŸekilde ve içme suyuna, ortalama 1 çorba kaşığı kadar tuz eklenerek hazırlanan sıvıda saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaÅŸma süreci de devam eder. (Tuz tüketmesi uygun olmayan kiÅŸiler, suya tuz eklemeyerek peynirin kendi tuzunu da bırakmasıyla daha tuzsuz bir peynir elde edebilirler.)
 
Peynir dilimlere bölünmeden tek parça halinde saklanarak, dış ortamla teması en aza indirilmesi ile saÄŸlanır.
Eski kaÅŸar gibi kabuklu peynirler, kabuÄŸu temizlenmeden saklanmalı, temizleme iÅŸlemi peyniri tüketmeden hemen önce yapılmalıdır. 
 Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz. Su ile temas etmesi, çoÄŸu peynir çeÅŸidinin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar.
Peynir keserken, peynir bıçağı kullanılmalı ve bıçağın ıslatılmasının peynirin düzgün kesilmesine yardımcı olacağı unutulmamalıdır.