peynir-ezine-peyniri

 
 
Peynir & Ezine Peyniri :
 
YaÄŸlı inek, koyun ve keçi sütlerinin biri veya birkaçının karıştırılarak peynir mayası denilen uygun proteolitik enzimlerle ve / veya zararsız organik asitlerle pıhtılaÅŸtırıldıktan sonra; peynir altı suyunun ayrılması, pıhtının ÅŸekillendirilmesi ve tuzlanmasıyla elde edilen, taze veya olgunlaÅŸtırıldıktan sonra tüketilen bir süt ürünüdür. Dünyada birçok farklı çeÅŸidin bulunmasıyla birlikte ülkemizde en çok tüketilen çeÅŸit beyaz peynirdir.
 
Peynir protein bakımından zengindir, besleyicidir, kalsiyum kaynağıdır. Kalori ve protein deÄŸeri bakımından 50 gr Beyaz Peynir yaklaşık olarak yarım kilo süte eÅŸittir.
 
Ezine Peyniri :
 
Ezine peyniri tam yaÄŸlı, salamurada olgunlaÅŸtırılan peynirler grubundan olup beyaz peynir standardına uygun olarak üretilmektedir. Ezine peynirinin diÄŸer beyaz peynirlerden en önemli farkı bu peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir yöreden saÄŸlanmasıdır. Ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coÄŸrafi kaynağı arasındaki sıkı bağı simgelemek için 24.02.2006 tarihinde Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma, GeliÅŸtirme ve Tanıtma DerneÄŸi, Türk Patent Enstitüsü'ne baÅŸvuruda bulunmuÅŸtur. 05.08.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere de tüketiciler tarafından sevilerek tüketilen Ezine peyniri; CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret tescil belgesine sahip bir ürüne dönüÅŸmüÅŸtür. Bu belge ile artık Ezine peyniri sadece Kaz DaÄŸları'nın kuzey ve batı kesiminde üretilen sütlerden yapılacak ve Türkiye'nin baÅŸka yörelerinde Ezine adıyla peynir üretilip satılamayacaktır.
 
 Tescil belgesindeki Ezine Peyniri tanımlaması ÅŸu ÅŸekilde yapılmıştır:
"Ezine peyniri, Kaz DaÄŸları'nın Kuzey ve Batı kesimlerinde yer alan Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerinin tamamı ile Çan ve Merkez ilçeye baÄŸlı bazı köyleri kapsayan yörede üretilmektedir. Ezine peyniri, belirtilen bu coÄŸrafyanın doÄŸal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen keçi, koyun ve ineklerden elde edilen sütlerin mevsime göre belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilmektedir."
 
 Starter kültür kullanılmaması ve sütün belirtilen bu özellikli bölgeden saÄŸlanıyor olması Ezine peynirine diÄŸer beyaz peynirlerden farklı ve tüketiciler tarafından beÄŸenilen bir lezzet kazandırmaktadır.